Humanitas onderwerpen

Blader hieronder op hoofdstuk
Mijn verslag (0)

Selecteer artikelen uit ons verslag.

voeg toe aan Mijn verslag Ga naar Mijn verslag

Deel Artikel

Verlies: activiteiten en programma’s

Over activiteiten en programma's Thema Verlies

 

vrijwilligers

deelnemers

 

2015

2015

Humanitas Jongeren in Rouw

56

315

Humanitas Lotgenotengroep echtscheiding

21

93

Humanitas Lotgenotengroep Kinderen en echtscheiding

5

10

Humanitas Lotgenotengroep Rouw

60

235

Humanitas Praten over Verlies (tot 2013 opgenomen onder Steun bij Rouw)

45

473

Humanitas Steun bij Rouw (maatjes volwassenen)

603

1.749

Humanitas Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg

416

874

Totaal Verlies

1.206

3.749

Vrijwillige palliatieve zorg

Sterven in de eigen vertrouwde omgeving is voor veel mensen na de diagnose van een ongeneeslijke ziekte een grote wens. Als dit echter niet mogelijk is, zijn de hospices van Humanitas een goede tweede keus. Stervenden kunnen dan in een veilige omgeving in alle rust afscheid nemen van hun dierbaren en het leven; andersom geldt dit evenzeer. De vraag naar vrijwillige palliatieve zorg van Humanitas is ook in 2015 weer toegenomen: ruim 870 mensen werden door onze zorgzame vrijwilligers begeleid in hun laatste levensfase. Het programma won in maart 2015 de publieksprijs van de Helemaal Humanitas Prijs. Sinds 2014 biedt Humanitas naast bestaande hospices ook vrijwillige palliatieve ondersteuning aan mensen in een instelling. Dit vernieuwende programma werd in maart 2015 beloond met de Helemaal Humanitas Prijs.

Online Praten over Verlies

Het onlineprogramma Praten over Verlies, dat in samenwerking met de vereniging Yarden wordt uitgevoerd, maakte in 2015 een exponentiële groei door ten opzichte van vorig jaar. Onze 45 vrijwilligers voerden zo’n 1.200 gesprekken met 473 deelnemers: bijna een verdrievoudiging en ruimschoots boven de ambitie die we onszelf hadden gesteld. Verder is www.pratenoververlies.nl vernieuwd, voerden we een marketingcampagne om Praten over Verlies te promoten, en vonden we wederom meer vrijwilligers bereid over verlies te praten.

Jongeren in Rouw

Ondanks de hierboven gegeven groeicijfers hebben we niet al onze plannen binnen het thema Verlies kunnen realiseren. Want hoewel Jongeren in Rouw in Almere wederom een groot succes was, bleek er elders in Nederland onvoldoende animo voor het programma waarin groepen jongeren worden begeleid door ervaringsdeskundige vrijwilligers: we hebben het dus ook niet landelijk uit kunnen rollen. 

Als zijn vrouw overlijdt, raakt Bill in een dip. Vrijwilliger John helpt hem om weer plezier in zijn leven te krijgen.

"Op een gegeven moment dacht ik: 'Mijn twee kinderen zijn op hun bestemming. Nou is er voor mij geen ruimte meer.' Ik belandde in een dip. Mijn dochter bracht mij met Humanitas in contact. Met vrijwilliger John klikte het vanaf het begin. Na een tijdje ging ik de zaak weer in een ander licht zien en dacht ik: 'Ik heb een behoorlijk pensioen, financieel heb ik absoluut geen problemen, ik kan tot op zekere hoogte doen en laten wat ik wil. Wees gewoon happy met wat je hebt'. John heeft mij daar echt mee geholpen. Hij heeft niet met een toverstokje gezwaaid natuurlijk. Ik heb het grootste gedeelte zelf moeten doen. Da´s logisch."